Sport heeft de kracht om de wereld te veranderen. Het heeft de kracht om te inspireren, Het heeft de kracht om mensen te verenigen zoals niets anders dat kan. Het spreekt de jeugd aan in een taal die zij begrijpen. Sport kan hoop creëren daar waar ooit wanhoop was. Het is krachtiger dan een overheid bij het afbreken van hindernissen  – Nelson Mandela

en

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien gebeuren. – Mahatma Gandhi

Deze twee citaten vormen de basis van SportBizz. Zij beschrijven de kracht van sport en onze eigen verantwoordelijkheid om te doen waar we in geloven.

SportBizz werd in 2004 opgericht door Camil Smeulders en John van de Laar. Zij hebben beiden vele jaren ervaring in de internationale sportwereld en hebben een uitgebreid bedrijfsnetwerk op bestuursniveau. Sportbizz staat voor bedrijfsinnovatie en business creation in de sportwereld maar inmiddels ook in het bedrijfsleven. Innovatie, internationalisatie, educatie en business ventures zijn de gebieden waarin SportBizz zich heeft ontwikkeld en haar kennis heeft uitgebreid. Daarnaast brengt zijn strategische samenwerkingsverbanden tot stand. Een van haar belangrijkste partners is The Bridge Business Innovators, een dochteronderneming van Twynstra Gudde en partner van Cordence Worldwide.

Sportbizz opereert wereldwijd binnen de driehoek van sport, bedrijfsleven en overheid.

SportBizz-advertentie

Advertisement SportBizz and The Bridge in the Holland Sport & Industry Yearbook 2014

In 2006 stond SportBizz aan de basis van de wereldberoemde ‘Global Champions Tour’, een vijf sterren springsport circuit op het hoogste niveau. Daarnaast werden er hippische evenementen geïnitieerd in Saint-Tropez en Monte-Carlo in samenwerking met Jan Tops. In 2007 werd gestart met de samenwerking met de wereld hockey bond, FIH. SportBizz werd de Europese partner en verbond, met succes, ING aan de Wereldkampioenschappen Hockey in Delhi in 2010.

In 2009 werd SportBizz partner van Sail Amsterdam en in 2010 werd Global Dressage Analytics in het leven geroepen. Dit is een joint venture met Dr. David Stickland, verbonden aan Princeton, Akiko Yamazaki en Jerry Yang (oprichter van Yahoo! en eigenaar van de bekende Amerikaanse dressuurstal Four Winds Farm). Global Dressage Analytics, of in het kort GDA, is het enige bedrijf ter wereld dat zich bezig houdt met het vastleggen en analyseren van dressuurscores met een breed scala aan applicaties voor de sport, evenementen en media. Het Orange Sports Forum werd eveneens in 2010 opgericht in samenwerking met Twynstra Gudde en The Bridge Business Innovators. Deze stichting telt nu 300 aangesloten bedrijven en instituten die samenwerken om de export van producten en diensten gerelateerd aan de Nederlandse sport te bevorderen. In 2014 stond SportBizz , samen met de Maastricht School of Management en de Universiteit van Maastricht, aan de basis van de International Sport Business Management MBA.

SportBizz, business creation in sport en bedrijfsleven