judge

Een persoonlijk dashboard voor ieder jurylid

Op het Global Dressage Forum gaven Maarten van der Heijden (Directeur topstport KNHS), Xander Noë (Hoofd opleidingen KNHS) en David Stickland (Global Dressage Analytics) een presentatie over het plan dat de KNHS gestart is om de jurering naar een hoger plan te tillen: een ‘persoonlijk dashboard’ voor ieder jurylid.
Als eerste paardensportbond heeft de KNHS hiermee een grote stap gemaakt om verschillen in jurering terug te dringen. David Stickland geeft met zijn Global Dressage Analytics (GDA) ruiters inzicht in hun ontwikkelingen en prestaties, de KNHS wilde dit graag ook gaan gebruiken bij de scholing van hun juryleden, en zijn begonnen dit toe te passen bij de subtop. Sinds twee jaar worden niet alleen de eindtotalen van proeven, maar ook de cijfers van alle onderdelen naar de KNHS gestuurd. Internationale grand prix-juryleden en opleiders worden hierbij als referentiekader gebruikt. Wanneer een bepaald jurylid dus structureel omhoog of omlaag afwijkt valt dit nu te signaleren. Ook ziet de KNHS al juryverschillen ontstaan bij specifieke onderdelen. Maarten van der Heijden: “We zien de grootste juryverschillen ontstaan in bijvoorbeeld pirouettes en wisselseries. Dit is belangrijk voor ons om te weten, dan weten wij dat we hierop bijvoorbeeld moeten bijscholen.

Zelfreflectie

Ieder subtopjurylid krijgt online toegang tot hun eigen ‘persoonlijke dashboard’. Hierin kunnen zij zien waar zij afwijken van hun collega’s en zien wanneer ze op één lijn zitten. Van der Heijden: “Dit is heel belangrijk voor het ontwikkelen van de sport. We verwachten ook van de juryleden dat ze hiermee aan zelfreflectie doen, wij houden ze een spiegel voor.” Noë vult aan: “We baseren ons hiermee op cijfers en feiten. We hebben tegenwoordig ook speciaal opgeleide ‘coaches voor officials’ die juryleden die vaak afwijken kunnen helpen. Het is een proces dat lang duurt; pas wanneer we veel data hebben wordt het betrouwbaar. Maar we kunnen nu wel samen met onze juryleden gericht op zoek naar verbetering.”

Bron: Horses